Stenen vloeren

Stenen vloersoorten – natuursteen versus keramisch

Er zijn enorm veel mogelijkheden als u besluit een stenen vloer te laten leggen. Keuze uit diverse soorten natuursteen of keramische producten, verschillende oppervlaktestructuren en kleuren. Voor een stenen vloer op maat is het belangrijk dat u een keuze maakt die past binnen uw budget. Een marmeren of hardstenen vloer kan een stuk prijziger uitvallen dan een vloer met keramische tegels of plavuizen. De hoofdverdeling in stenen vloeren is doorgaans natuursteen versus keramisch, oftewel, alles wat in de oven gebakken is en ‘manmade’ is valt onder de categorie keramisch. Naast natuurstenen producten als marmer of hardsteen kunt u ook nog kiezen voor graniet. Het leuke van graniet is dat elke tegel weer net even anders is en dat dit soort tegels ook buiten prima zijn toe te passen. Graniet kan geschuurd, gepolijst, ruw bewerkt, gespitst en gevlamd bewerkt worden tot de diepste kleuren naar boven komen. Graniet is zeer vorstbestendig en zal geen enkele scheuren vertonen zoals bijvoorbeeld marmer wel laat zien. Graniet is te verkrijgen in allerlei grijs, zwart, blauw, rood en geeltinten.

Leisteen en hardsteen

Je ziet het niet vaak, een vloer van leisteen of hardsteen. Beide zijn binnen toe te passen en hebben een bijzondere tekening en structuur. Leisteen wordt in Nederland en de ons omringende landen nog steeds toegepast voor de bekleding van daken. Hardsteen wordt veelal gebruikt voor onderdorpels van deuren en kozijnen. Maar met hardsteen of leisteen is ook een prachtige vloer te creëren, hoewel daar wel een aardig prijskaartje aan hangt. Leisteen kan zowel binnen als buiten heel goed worden gebruikt, ook voor slijtvaste tafelbladen en ander meubilair. Een voordeel van leisteen is ook dat het in diverse soorten en maten verkrijgbaar is. Als u niet kiest voor een natuurlijk leisteen product, dan zijn er ook plavuizen op de markt die leisteen imiteren. Hardsteen wordt in Nederland vaak toegepast in sierbestrating, meestal afkomstig uit de Ardennen in België. Er bestaan diverse soorten hardsteen, allemaal bezitten ze nog fossiele resten zodat de oppervlakte een aparte tekening en structuur heeft.

Plavuizen

Met plavuizen kunt alle kanten op. De keramische tegels worden in heel Nederland verkocht. Van donkere egale kleurtinten tot bontgekleurde plavuizen met een tekening, de keuze is eindeloos. De prijs van plavuizen ligt een stuk lager dan natuursteenproducten, en is dus een prima alternatief voor de particulier die iets minder te besteden heeft. Soms zijn plavuizen niet van echt marmer te onderscheiden.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.