Houten vloeren

Verschillende soorten houten vloeren

In houten vloeren maakt men onderscheid tussen massieve houten vloeren en lamelparket. Deze laatste bestaat uit meerdere lagen waarvan de toplaag of zichtzijde de slijtlaag is. De onderlaag wordt bijvoorbeeld gemaakt van kruiselings verlijmd multiplex. Massieve vloerdelen alsmede de lamelparket slijtlaag zijn te verkrijgen in allerlei houtsoorten. Het nog steeds populaire Eiken en Kersen zijn twee houtsoorten waar de meeste mensen aan denken. Maar als u echt een houten vloer op maat wilt bestellen, dan zult u zich moeten oriënteren op de 20 tot 30 houtsoorten die in elke goede en professionele vloerzaak worden aangeboden. U kunt al een keuze maken uit houtsoorten met een zeer fijne structuur en houtsoorten waar de ’tekening’ van het gebruikte hout goed zichtbaar is. Van natuurlijk tot chique, elke houtsoort zorgt voor een andere sfeer. Wat tevens van belang kan zijn is of u de vloerdelen kunt combineren met vloerverwarming. Met lamelparket is dit zonder problemen te combineren en kan de vloer zwevend worden aangelegd zodat er een flinke geluidsreductie kan worden gerealiseerd. Als extra bescherming worden houten vloeren behandeld met olie of gelakt. U kunt sommige houtsoorten ook laten roken met ammoniadampen die zorgen voor extra houdbaarheid van het product.

Populair massief- Eiken houten vloeren – Kersen

Eiken houten vloeren zijn te verdelen in Europees eiken, Amerikaans wit eiken en Amerikaans rood eiken. Elke soort heeft zijn eigen tekening, tint en kleur. Eiken is een loofhoutsoort en zeer sterk en slijtvast. Europees Eiken wordt vaak gebruikt voor de traditionele vloer binnen woningen, maar ook voor meubels en kozijnen, deuren en trappen. Amerikaans wit eikenhout is lichter van kleur en heeft een grovere tekening. Een andere populaire houtsoort is Kersen. Amerikaans Kersen is roodbruin van kleur met een fijne structuur. Deze houtsoort geeft een zeer luxe en warme uitstraling aan elk interieur. Kersenhout wordt vaak behandeld met olie om de natuurlijke kleur blijvend naar voren te halen.

Ook in lamelparket zijn er een paar steeds terugkerende houtsoorten die de boventoon voeren. Vooral eiken, robijn en notenhout worden binnen de lamelparketbranche vaak verkocht. Voor de toplaag kunt u kiezen uit verschillende diktes. meetal oplopend in stappen van 2 mm. Vooral de toepassing met vloerverwarming maakt lamelparket een gewild product. De vloerdelen kunnen worden verlijmd op bijvoorbeeld spaanplaat, op rachels worden aangebracht of op folie. De diverse methoden van aanbrengen kunnen zorgen voor een geluidsreductie van 10 tot 12 dB. Eén van de aardige bijkomstigheden van lamelparket is dat u deze ook in een visgraatmotief kunt laten leggen of een ander motief. Met lamelparket kunt u heel creatief te werk gaan.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.