Kunststof vloeren

Van Marmoleum tot PVC en kunststof gietvloeren

As u erover denkt om te investeren in een kunststof vloerproduct, laat dan eens alle alternatieven de revue passeren. Er bestaan verschillende soorten kunststof vloeren, variërend in prijsklasse, afwerking, formaat en kleur. Het belangrijkste verschil tussen al deze vloerproducten is de gebruikte grondstof. Linoleum is een slijtvaste vloerbedekking van enkele millimeters dik. Het is een natuurproduct zonder verende eigenschappen en heeft een grote indrukvastheid (bij gebrek aan een beter woord). Het heeft als voornaamste bestanddeel lijnzaadolie en als aanvulling daarop kurk of houtmeel en hars op een rug van jute. In het spraakgebruik worden marmoleum en linoleum door elkaar gebruikt maar dat klopt niet helemaal. Linoleum is een productnaam terwijl marmoleum als overkoepelende benaming wordt gebruikt voor dit type kunststof vloeren. Marmoleum is slijtvast, krasvat, vochtbestendig , isolerend, anti-statisch en veerkrachtig. Het is niet aan te raden marmoleum te gebruiken in echt natte ruimten. Een goedkopere variant van linoleum is vinylzeil. Vroeger werd dit veelal gebruikt in ziekenhuizen om grote vloeroppervlakken van een afwerking te voorzien. Naast Marmoleum bestaat er nog een andere grote groep kunststof producten: de PVC vloeren.

Kunststof vloeren – PVC

Polyvinylchloride vloeren zijn een paar millimeter dik en worden afgedekt met een ultradunne slijtlaag en een polyurethaan finish. Ze zijn te verkrijgen in stroken en tegels en zelfs als ‘laminaat’. Dit PVC-laminaat kunt u net als normale laminaatproducten in elkaar klikken. Vroeger hadden deze PVC vloeren wat betreft milieubelasting een slechte naam vanwege loodhoudende bestanddelen. Tegenwoordig heeft men ook PVC vloeren waarin deze stoffen zijn vervangen. PVC kan in tegenstelling tot marmoleum wel toegepast worden in natte ruimten. Zelfs in de scheepsbouw wordt dit product veelvuldig gebruikt. In Nederland zijn veel aanbieders van PVC kunststof vloerproducten actief. Het is een zeer populair vloerafwerkingsmiddel geworden met een zeer betaalbare prijs.

Kunststof gietvloeren

Eigenlijk een buitencategorie en niet vergelijkbaar met bovenstaande producten, de kunststof gietvloeren. Onderscheid moet men maken tussen gietvloeren van epoxy en vloeren in polyurethaan. De laatste wordt steeds vaker ook door particulieren ingezet om garagevloeren te voorzien van een duurzame afwerking of ter vervanging van tegelwerk in de badkamer. Gietvloeren hebben een totaal andere ‘look and feel’ dan PVC en Marmoleum. Maar ook in deze branche zijn de laatste jaren enorm veel innovaties verwezenlijkt die zorgen voor enorme keus in tinten en kleuren.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.